piątek, 13 czerwca 2014

Pomysł na rybę.

Dzisiaj chciałabym zdradzić mój przepis na pyszną rybę a dokładnie pstrąga upieczonego w foli aluminiowej. Może nie jest to wielkie odkrycie i pewnie nie raz już w ten sposób przygotowywaliście posiłek dla swojej rodziny ale dla tych co jeszcze nie, zapraszam do lektury.

Potrzebujemy:
  • pstrąga tęczowego (lub łososiowego) całego, patroszonego, ja kupuję w sklepie Lidl, najtaniej udało mi się kupić około 17zł/kg,
  • przyprawa do ryb,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • masło,
  • natkę pietruszki (może być świeża lub też wcześniej ususzona),
  • folię aluminiową.
Pstrąga dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę oraz ogon. Rozkładamy kawałek folii (tyle aby zawinąć w nią całą rybę), układamy na niej naszą rybkę i obsypujemy przyprawami, solą i pieprzem. Możemy naciąć ją w kilku miejscach i wcisnąć tam pokrojony w plasterki czosnek, lub po prostu włożyć go do środka ryby. Do wewnątrz wkładamy również spory plasterek masła oraz natkę pietruszki. Całość mocno skrapiamy cytryną i zawijamy. Tak przygotowanego pstrąga powinniśmy wstawić na pół godzinki do lodówki żeby się schłodził lub (z braku czasu) od razu wkładamy go do piekarnika lub kombiwaru. Ja piekę w kombiwarze 40 minut, w temperaturze 200st C a na ostatnie 5-10 minut odsłaniam folię z ryby, aby skórka lekko się przypiekła. Tak przygotowaną rybę wyciągamy w folii na talerz i możemy delektować się jej smakiem :)
Moja rodzina uwielbia taki obiad. Jest dość szybki do przygotowania,  piecze się sam a i koszty niewielkie.
Dzieci jak i dorośli powinni jeść ryby 1-2 razy w tygodniu. Są one źródłem wysoko przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają cenną dla układu kostnego naszych małych pociech witaminę D a także jod, selen, fluor, magnez oraz wapń.
Smacznego!

Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz