Dzisiaj chciałabym zdradzić mój przepis na pyszną rybę a dokładnie
pstrąga upieczonego w foli aluminiowej. Może nie jest to wielkie
odkrycie i pewnie nie raz już w ten sposób przygotowywaliście posiłek
dla swojej rodziny ale dla tych co jeszcze nie, zapraszam do lektury.
Potrzebujemy:
- pstrąga tęczowego (lub łososiowego) całego, patroszonego, ja kupuję w sklepie Lidl, najtaniej udało mi się kupić około 17zł/kg,
- przyprawa do ryb,
- sól,
- pieprz,
- cytryna,
- 2-3 ząbki czosnku,
- masło,
- natkę pietruszki (może być świeża lub też wcześniej ususzona),
- folię aluminiową.
Pstrąga
dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę oraz ogon. Rozkładamy
kawałek folii (tyle aby zawinąć w nią całą rybę), układamy na niej
naszą rybkę i obsypujemy przyprawami, solą i pieprzem. Możemy naciąć ją w
kilku miejscach i wcisnąć tam pokrojony w plasterki czosnek, lub po
prostu włożyć go do środka ryby. Do wewnątrz wkładamy również spory
plasterek masła oraz natkę pietruszki. Całość mocno skrapiamy cytryną i
zawijamy. Tak przygotowanego pstrąga powinniśmy wstawić na pół godzinki
do lodówki żeby się schłodził lub (z braku czasu) od razu wkładamy go do piekarnika lub
kombiwaru. Ja piekę w kombiwarze 40 minut, w temperaturze 200st C a na
ostatnie 5-10 minut odsłaniam folię z ryby, aby skórka lekko się
przypiekła. Tak przygotowaną rybę wyciągamy w folii na talerz i możemy
delektować się jej smakiem 

Moja rodzina uwielbia taki obiad. Jest dość szybki do przygotowania, piecze się sam a i koszty niewielkie.
Dzieci
jak i dorośli powinni jeść ryby 1-2 razy w tygodniu. Są one źródłem
wysoko przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych
omega-3. Zawierają cenną dla układu kostnego naszych małych pociech
witaminę D a także jod, selen, fluor, magnez oraz wapń.
Smacznego!
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz