niedziela, 8 czerwca 2014

Makaron + kurczak + szpinak - połączenie idealne.


Zadziwiająco szybko odrobiliśmy się z niedzielnym obiadkiem. Dziecko jeszcze pogrążone w popołudniowej drzemce a więc postanowiłam w te pędy napisać krótki post – szybki obiad, zarówno dla dziecka jak i rodziców.

We wcześniejszym wpisie wspominałam o pomysłach na szpinak. Dzisiaj rozwinę co nieco temat o makaron i kurczaka :)
Będziemy potrzebowali:
  • makaron – najlepiej świderki. Zachęcająca dla dziecka może być ta wersja różnokolorowa – zielono-żółto-czerwone makarony.
  • filet z kurczaka (może być też indyk)
  • mrożony szpinak
  • cebula
  • czosnek
  • żółty ser
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatałowa (opcjonalnie)
W garnku gotujemy makaron. Obok w naczyniu przygotowujemy nasz sos czyli szpinak (przepis znajdziecie tutaj). Na osobnej patelni podsmażany pokrojonego na kawałeczki kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy, dorzucamy do niego ugotowany i odcedzony makaron, zalewamy szpinakiem i mieszamy. Przekładamy na talerze i gotowe! Można dodatkowo posypać startym żółtym serem.
Przepis prosty, szybki i chętnie zjadany przez Wiki i Jula.
Smacznego!

Ania
Zdjęcie własne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz