środa, 25 czerwca 2014

Ogórkowa :)


Zupa ogórkowa była zmorą mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak rozczarowania, gdy wracałam ze szkoły do domu, a na obiad czekał na mnie talerz ogórkowej. Nigdy nie udało mi się przekonać do tego dania - zarówno do zupy gotowanej przez moją babcię lub mamę, czy też przez mamy koleżanek, u których zdarzało mi się czasem jadać. Po prostu nigdzie mi nie smakowała. W późniejszych latach, gdy już sama mogłam decydować co będzie na obiad, ani razu nie przyszło mi do głowy, żeby przyrządzić ogórkówkę dla siebie i najbliższych. Tak było aż do wczoraj...
Po weekendowej chorobie żołądkowej, gdy już udało mi się wrócić do żywych ;), na myśl - co bym zjadła - przed oczami ukazywała mi się miska tejże zupy. I tak prześladowała mnie przez dwa dni, aż w końcu poddałam się i ugotowałam mój pierwszy w życiu garnek ogórkowej :)
Pomimo tego, że do mistrza kulinarnego mi bardzo daleko, zupa udała mi się znakomicie. Ze smakiem zjadł ją i mój mąż i Julek. Ostatecznym jurorem została moja Teściowa (która swoją drogą genialnie gotuje). Podając jej talerz mojego dzieła czułam się jakbym była uczestnikiem Master Chef'a lub innego tego typu show. Czekałam na wyrok z podniesioną głową i po paru bardzo długich sekundach udało mi się zdobyć jej pozytywną opinię :)
W związku z tym, że ogórkowa została zatwierdzona jako zjadliwa, a nawet pyszna postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, dzięki któremu nie musiałam "oddać fartucha" ;)

ZUPA OGÓRKOWA Z RYŹEM I KOPERKIEM

Składniki:
  • 6 ogórków konserwowych
  • kawałek selera
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (kilka ziarenek)
  • lubczyk świeży
  • koperek świeży
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12% lub 18%
  • pół woreczka ryżu.
Wykonanie:
  1. W garnku zagotowuję wodę.
  2. Na tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę, pietruszkę i selera - dodaję do gotującej się wody.
  3. Do garnka wrzucam też kawałek pora, ząbek czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, oraz wlewam łyżkę oleju rzepakowego. 
  4. Dosypuję do wody z warzywami ryż i gotuję, aż zrobi się miękki, od czasu do czasu mieszając.
  5. Ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach i razem w powstałą przy tarciu wodą dodaję do zupy.
  6. Koperek siekam i wsypuję do garnka. Gotuję wszystko razem około 10 minut.
  7. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  8. Śmietanę mieszam z odrobiną zupy i wlewam do garnka po zestawieniu z ognia.
Smacznego :)

Natalia

Zdjęcie własne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz