Zupa ogórkowa była zmorą mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak rozczarowania, gdy wracałam ze szkoły do domu, a na obiad czekał na mnie talerz ogórkowej. Nigdy nie udało mi się przekonać do tego dania - zarówno do zupy gotowanej przez moją babcię lub mamę, czy też przez mamy koleżanek, u których zdarzało mi się czasem jadać. Po prostu nigdzie mi nie smakowała. W późniejszych latach, gdy już sama mogłam decydować co będzie na obiad, ani razu nie przyszło mi do głowy, żeby przyrządzić ogórkówkę dla siebie i najbliższych. Tak było aż do wczoraj...
Po weekendowej chorobie żołądkowej, gdy już udało mi się wrócić do żywych ;), na myśl - co bym zjadła - przed oczami ukazywała mi się miska tejże zupy. I tak prześladowała mnie przez dwa dni, aż w końcu poddałam się i ugotowałam mój pierwszy w życiu garnek ogórkowej :)
Pomimo tego, że do mistrza kulinarnego mi bardzo daleko, zupa udała mi się znakomicie. Ze smakiem zjadł ją i mój mąż i Julek. Ostatecznym jurorem została moja Teściowa (która swoją drogą genialnie gotuje). Podając jej talerz mojego dzieła czułam się jakbym była uczestnikiem Master Chef'a lub innego tego typu show. Czekałam na wyrok z podniesioną głową i po paru bardzo długich sekundach udało mi się zdobyć jej pozytywną opinię :)
W związku z tym, że ogórkowa została zatwierdzona jako zjadliwa, a nawet pyszna postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, dzięki któremu nie musiałam "oddać fartucha" ;)
ZUPA OGÓRKOWA Z RYŹEM I KOPERKIEM
Składniki:
- 6 ogórków konserwowych
- kawałek selera
- marchewka
- pietruszka
- por
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie (kilka ziarenek)
- lubczyk świeży
- koperek świeży
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- śmietana 12% lub 18%
- pół woreczka ryżu.
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję wodę.
- Na tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę, pietruszkę i selera - dodaję do gotującej się wody.
- Do garnka wrzucam też kawałek pora, ząbek czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, oraz wlewam łyżkę oleju rzepakowego.
- Dosypuję do wody z warzywami ryż i gotuję, aż zrobi się miękki, od czasu do czasu mieszając.
- Ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach i razem w powstałą przy tarciu wodą dodaję do zupy.
- Koperek siekam i wsypuję do garnka. Gotuję wszystko razem około 10 minut.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Śmietanę mieszam z odrobiną zupy i wlewam do garnka po zestawieniu z ognia.
Natalia
Zdjęcie własne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz