Czy warto jeść jajka – warto
Dostarczają one organizmowi białek, tłuszczy oraz węglowodanów.
Dodatkowo zawierają one witaminę A, D, E, K i niektóre witaminy z grupy
B. Oprócz tego znajdziemy w nich także wiele cennych pierwiastków:
potas, siarkę, fosfor, wapń, magnez, cynk i żelazo.

Jajko
w diecie Julka zajmuje bardzo ważne miejsce. Na szczęście mój synek nie
jest na nie uczulony i obecnie staram się serwować mu dania na bazie
jajek 2-3 razy w tygodniu. Do jego ulubionych potraw należą jajecznica,
tosty francuskie i omlet. Nie będę ukrywać, że są to śniadania bardzo
szybkie i łatwe do przyrządzenia, co w moim przypadku ma duże znaczenie –
marna ze mnie kucharka, wiec im prostsze danie tym mniejsza szansa, że
coś zdołam zepsuć 

Poniżej znajdziecie „przepisy” na trzy jajkowe hity Julka – a nóż widelec może komuś się przydadzą
Smacznego:)

JAJECZNICA
To
banalny do przygotowania posiłek, który chyba każdy z nas kiedyś robił.
Ja jajecznicę dla Jula przygotowuję w następujący sposób:
- Rozbijam jajko w miseczce, roztrzepuję widelcem i dodaję odrobinkę pieprzu (nigdy nie dosypuję ani szczypty soli).
- Podgrzewam na patelni pół łyżeczki masła, a kiedy się roztopi wlewam jajko.
- Mieszam jajko, aż się zetnie i gotowe
Często wzbogacam jajecznicę jednym z wymienionych poniżej dodatków:
- łyżka startego sera żółtego
- drobno posiekany szczypiorek
- drobno pokrojony pomidor
- drobno posiekana cebulka (podsmażona na maśle do miękkości)
- drobno pokrojona wędlina
- drobno pokrojona i podsmażona do miękkości pieczarka.CHLEB OPIEKANY W JAJKU – czyli tzw. tost francuski
Julek
uwielbia chlebek w jajku i podając mu taki posiłek jestem pewna, że
synek zje go ze smakiem. Bardzo często masę jajeczną urozmaicam dodając
starty żółty ser, przez co otrzymuję pożywne i pełnowartościowe danie. A
oto krótki instruktarz:
- Ubijam jajko z łyżką mleka w miseczce. Czasem doprawiam do smaku odrobiną pieprzu.
- Moczę w masie jajecznej kromkę chleba.
- Podgrzewam na patelni olej rzepakowy i smażę chleb z każdej strony do zarumienienia.
Polewam kromeczkę odrobiną keczupu i życzę synkowi smacznego 

OMLET
Bez zbędnego „gadania” podaję przepis poniżej:
- Ubijam w miseczce jajko i przyprawiam odrobinką pieprzu.
- Topię masło na patelni. Wlewam masę jajeczną i przechylam patelnie, żeby ja równomiernie pokryła.
- Smażę do momentu, aż brzegi omletu się zetną. Odwracam go łopatką, aby obie strony były jednakowo zarumienione.
- Posypuję omlet startym serem lub pokrojona drobno szynką, składam go na pół i podaję Julkowi do zjedzenia.

Natalia
Zdjęcia własne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz