W ostatnim czasie, gdy zapytam Julka co by zjadł na śniadanie/obiad/kolacje słyszę jedno słowo - "makajon". Matka dwoi się więc i troi, żeby ten makaron jakoś urozmaicić i stworzyć z jego pomocą pełnowartościowy posiłek. Jak do tej pory królują u nas cztery pomysły na szybkie dania z tym składnikiem w roli głównej, a są to: makaron z sosem serowym, z sosem pomidorowym, z tuńczykiem i ze szpinakiem. Przepis na tą ostatnią opcje podawała już Ania i znajdziecie go TU. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pozostałymi trzema wariantami :)
MAKARON Z SOSEM SEROWYM
Składniki:
- makaron (rurki, świderki, kokardki, muszelki - do wyboru do koloru)
- pół szklanki mleka
- dwie/trzy łyżki śmietany 18%
- kostka serka topionego śmietankowego (bez dodatków)
- szczypta pieprzu
- starty ser żółty
- zielony groszek.
Przygotowanie:
- W rondlu gotujemy na średnim ogniu mleko, śmietanę i serek topiony, ubijając trzepaczką aż do zgęstnienia. Opcjonalnie przyprawiamy odrobiną pieprzu.
- Odcedzony makaron łączymy z sosem i wykładamy na talerze.
- Dodajemy trochę groszku i posypujemy startym serem żółtym.
Przez dodanie groszku do makaronu zwiększamy zawartość witamin w potrawie.
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM
Składniki:
- makaron
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 ząbki czosnku
- mała cebula
- pomidory krojone z puszki
- odrobina soli
- świeże lub suszone zioła (np. pietruszka, oregano, bazylia)
- starty ser żółty.
Przygotowanie:
- Podgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę i czosnek do miękkości.
- Dodajemy pomidory i pokrojone zioła oraz opcjonalnie sól. Dokładnie mieszamy.
- Zmniejszamy ogień i dusimy od czasu do czasu mieszając.
- Po ostudzeniu łączymy sos z ugotowanym makaronem.
- Posypujemy startym żółtym serem.
Tak przygotowany sos można dodawać do różnych potraw i to nie tylko z makaronu. Nadaje się także do pizzy czy frytek zamiast popularnego, lecz zawierającego cukier keczupu.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
- makaron (cóż za zaskoczenie ;)
- pomidor
- łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- tuńczyk z puszki
- liście świeżego szpinaku
- szczypta soli i pieprzu
- starty ser żółty.
Przygotowanie:
- Pokrojonego pomidora lekko podsmażamy na łyżce oleju.
- Dodajemy tuńczyka oraz pokrojony szpinak.
- Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowaną mieszankę łączymy z makaronem i posypujemy startym serem.
W najbliższej przyszłości zamierzam wypróbować jeszcze sos carbonara - jeśli wyjdzie mi zjadliwy na pewno podzielę się przepisem. A może i Wy macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły na dania z makaronem? Jeśli tak to proszę o instrukcje przygotowania :) A tymczasem życzę smacznego :)
Natalia
Źródło zdjęcia: https://www.winiary.pl/kulipedia.aspx/porada/4/jak-wybrac-makaron-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz