Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad to ja dzisiaj proponuję rybkę w towarzystwie awokado :) Przepis znalazłam w biedronkowej gazecie "Smaki życia". Trochę go zmodyfikowałam i wyszło pysznie. A zatem do dzieła ;)
Potrzebujemy:
- łososia lub pstrąga łososiowego
- awokado
- 2 pomidory
- czerwoną cebulę
- natkę pietruszki
- ryż biały
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przyrządzania:
Rybkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego; dodajemy sól i pieprz - według uznania. Tak przygotowaną rybę układamy na kawałku folii aluminiowej, a jej drugą częścią całość przykrywamy. Wkładamy do piekarnika lub kombiwaru na 20 min; temperatura 180-200st C. Ja przypiekam jeszcze około 10 min bez przykrycia. Między czasie gotujemy ryż oraz przyrządzamy przystawkę; z awokado w roli głównej :) Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy obficie sokiem z połówki cytryny. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i razem wszystko mieszamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki. W moim przypadku suszona natka sprawdziła się idealnie.
Po około 30 minutach gdy ryba jest już gotowa, układamy wszystko na talerzu i gotowe!
Smacznego!
Dodam, że Wiki była sceptycznie nastawiona do awokado, nie była chętna go nawet próbować. Na szczęście przy rybce nie zauważyła jak znalazł się na widelcu i stwierdziła, że pyszny! A więc sukces! Dziecko zjadło i zdrową rybką i pożywny ryż, a do tego pomidor i awokado.
Ania
Zdjęcia własne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz