czwartek, 5 marca 2015

Jak przemyciłam awokado.


Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad to ja dzisiaj proponuję rybkę w towarzystwie awokado :) Przepis znalazłam w biedronkowej gazecie "Smaki życia". Trochę go zmodyfikowałam i wyszło pysznie. A zatem do dzieła ;)

Potrzebujemy:
  • łososia lub pstrąga łososiowego
  • awokado
  • 2 pomidory
  • czerwoną cebulę
  • natkę pietruszki 
  • ryż biały
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzania:

Rybkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego; dodajemy sól i pieprz - według uznania. Tak przygotowaną rybę układamy na kawałku folii aluminiowej, a jej drugą częścią całość przykrywamy. Wkładamy do piekarnika lub kombiwaru na 20 min; temperatura 180-200st C. Ja przypiekam jeszcze około 10 min bez przykrycia. Między czasie gotujemy ryż oraz przyrządzamy przystawkę; z awokado w roli głównej :) Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy obficie sokiem z połówki cytryny. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i razem wszystko mieszamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki. W moim przypadku suszona natka sprawdziła się idealnie.

Po około 30 minutach gdy ryba jest już gotowa, układamy wszystko na talerzu i gotowe!

Smacznego!

Dodam, że Wiki była sceptycznie nastawiona do awokado, nie była chętna go nawet próbować. Na szczęście przy rybce nie zauważyła jak znalazł się na widelcu i stwierdziła, że pyszny! A więc sukces! Dziecko zjadło i zdrową rybką i pożywny ryż, a do tego pomidor i awokado.

Ania
Zdjęcia własne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz